ONLINE SZÁLLÁS KERESŐ
Ország:
Település:
változik az ország, szűkítjük a városokat?
Típus:
 
Repülőjegy Online foglalás
   ÚTVONALTERVEZŐ

Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

Star Beach Residencia Resort
Star Beach Residencia Resort szálláshely
A szálláshely Makrygialoszban, a Paralia strandtól mindössze 5 méterre helyezkedik el. A Star Beach Resort szállásai az Égei-tengerre néznek. A szálláshely étteremmel, strandbárral, a strandon pedig ...

Milánói Magyar Szállás, Apartman
Milánói Magyar Szállás, Apartman szálláshely
Engedd meg, hogy bemutassuk szállásunkat! Milánóban a Via Privata Pantelleria 4. szám alatt, a Certosa negyedben találsz meg minket. Közel vagyunk a San Siro stadionhoz is. A történelmi városközpontot egy villamos vagy busz ...

Hotel Twins - Étterem
Hotel Twins - Étterem szálláshely
A Hotel Twins 15 fő részére kínál szállásszolgáltatásokat. Szükség esetén a szobák pótaggyal bővíthetők, maximum 8-al. A hotel szolgáltatásairól bővebben a hotelek menüben ...

Sörkert Hotel és Étterem
Sörkert Hotel és Étterem szálláshely
Kevés olyan vidék van a világon, amely az évszázadok során annyi viszontagságon, rendszerváltozáson esett át, mint a Beregvidék. Itt hozták létre első településeiket a ...

 

Trogir - Horvátország
Trogir (Trau)Horvátország - Trogir légifotón

Mondanánk, hogy Trogir magyar szótól hangos, de legalább olyan hangos olasz, német és természetesen horvát szótól is. Az azonban biztos, hogy Trogir a magyar üdülőközönség rég ismert kedvence. S bár az nem állítható, hogy nincs e kerek horvát tengerparton hasonló kaliberű város, az nyugodt szívvel kijelenthető, hogy strandjai, látványosságai és magyar vonatkozású emlékei miatt a 8500 lakosú Trogir mindenképp érdemes a figyelmünkre.
Horvátország - TrogirAnnál is inkább, mert még az UNESCO is felvette Trogirt a világörökségek listájára, elsősorban a kőfaragó művészet csodái, kőszobrai miatt.
A keleti és nyugati részre osztható, ám közös városfallal körülvett óvárosi rész jól elkülöníthető területen helyezkedik el, már csak azért is, mert egy szigetre települt. Habár e terület zsúfolt a látnivalóktól, mint látni fogjuk, focipályának azért maradt hely. A belváros épületeire szinte kivétel nélkül elmondható, hogy fehér kőből emelték a szorgos kőműveskezek.
Ha sok-sok évszázaddal korábban jönnénk meglátogatni, Velencéhez és Dubrovnikhoz fogható város fogadna minket.
Trogir azonban az idők folyamán sokat vesztett egykori fényéből, s mivel időutazást csak képzeletben tehetünk, be kell érnünk a mai Trogirral. Azonban a régi fény mai "árnyéka" is sok csodálatos látnivalót kínál.
Triviális választásnak tűnik elsőként a városkaput megszemlélni, hisz a városba vezető, piaccal övezett hidacska éppen ide vezet bennünket. A XVII. században épült városkapu tetején Orsini Szent János fogad minket, s láthatóan az sem zavarja ebben, hogy abba a fejjel lefelé lerakott kőbe, melyen áll, Antonio Bernard nevét vésték az alkotók.
Innen kezdve aztán belátásunk szerint csatangolhatunk a városban, a sziget méreteiből adódóan nem tévedhetünk el, akár a parkokkal és pálmákkal szegélyezett tengerparton kezdjük meg sétánkat, akár bevetjük magunkat a város forgatagába. 

Horvátország - TrogirElég kis eséllyel fogjuk elkerülni a Garagni-Fanfogna palotában berendezett városi múzeumot, melyhez pár lépéssel jutunk el. Innen, ha például balra megyünk, a gótikus Cipiko-palotához vezetnek lábaink. Ha nem elégszünk meg azzal, hogy kívülről szemlélgetjük, akár egy törököktől zsákmányolt fakakast is megszemlélhetünk a maga valóságában.
Valójában ha itt vagyunk a palotánál, akkor már a Pijacán, Trogir főterén vagyunk, amit bázisul használva igazán kis energiaveszteséggel csodálhatunk meg több olyan épületet is, amely ezt megérdemli.
Rögtön itt van a XIV-XV. század fordulóján épített, részben román, részben gótikus városháza, mely a város egyetlen szárnyas oroszlánját birtokolja (mely egy, az udvarára fúrt kút oldalán díszeleg).
A jáki templommal rokon vonásokat hordoz a Szent Lőrinc (Sveti Lovro)-székesegyház. E templomot az idők folyamán többször is átépítették, így mind gótikus, mind reneszánsz jegyeket felismerhetünk rajta. E stílusbeli kavarodás figyelhető meg a 47 méter magas harangtornyán is, mely igen sokáig, 1405-től 1598-ig épült.
A templom bejárata körül nyüzsögnek a bibliai témájú domborművek; a bűnt jelképező kígyót taposó Ádám és Éva mellett a betlehemi juhászokon és mindenféle szenteken át a három­kirá­lyokat is megtaláljuk itt, két éber (és szárnyatlan) kőoroszlán éber tekintetének kereszttüzében.
Trogir - ÓratoronyTrogir egyik jellegzetes épülete, a robosztusnak, bumfordinak ható városi óratorony és loggia. E torony egykor a Szent Sebestyén-templom harangtornya volt, így nem meglepő, hogy a tornyon megtaláljuk Niccolo Florentino Szent Sebestyén szobrát is, egy óriási és nem túlkomplilált kinézetű óra számlapjának társaságában. Teret engedett azonban kollégájának, Ivan Mestovićnak is, aki a törökök elleni harcban elesett Petar Berislavić bánt örökítette meg az egykori bíróság épületén.
Egészen a IX. századba tehetünk időutazást a Szent Borbála (Sveti Barbara)-templom segítségével, mely még mindig csak lépésekre van a loggiától. A faragott kapuját indák díszítik, s néhol római oszlopfők is előbukkannak a római stílusú templom oszlopain.
Kicsit továbbmenve, egy szűk utcán Dalmácia legrégibb gótikus emlékét, a XIII. századi Keresztelő Szent János (Sveti Ivan Krstitelj)-templom egyetlen falból álló, XIV. századi harangtornyát tekinhetjük meg.
Ugyancsak meg kell szaporáznunk lépteinket, hisz egészen az utca végéig (az pedig már a sziget túlsó felén van) kell elmennünk a Szent Miklós (Sveti Nikola)-apácakolostor megtekintéséhez, mely 1064-es építése ellenére több ókori szobrot és domborművet is tartalmaz.
Jutalmul, amiért eljöttünk egészen a tengerig, megtekinthetjük a tenger felőli városkaput, s innen már könnyen a Čiovo-szigetre vezető felnyitható hídhoz juthatnánk, de mivel az a sziget nem roskadozik a megemlítendő látnivalóktól, nem megyünk a hídhoz. Helyette inkább a pálmák és hajók övezte tengerparton folytatjuk sétánkat.
Nem sétálhatunk sokáig zavartalanul, ugyanis elég hamar magára vonja figyelmünket a Lučić-palota. Ez az épület egy olyan utca sarkán áll, mely egykor választóvonalként szolgált az egyszerű emberek és a gazdagok otthonai között.
Közvetlen közelében van a Dominikánus kolostor, itt találjuk Bl. Augustin Kazotić szobrát is.
Már régóta látszik a sétány végén egy hatalmas bástya és némi várfal, de ne engedjünk a kísértésnek, s előbb forduljunk be egy kis mellékutcán, majd tekintsük meg a magas, ikerablakos, reneszánsz stílusú Szent Mihály (Sveti Mihovil)-harangtornyot.
Trogir - Karmerlengo-erődHa kigyönyörködtük magunkat sétáljunk vissza, s vizsgáljuk meg az előbb már kiszemelt várat, melyről kiderül, hogy ez a Karmerlengo-erőd. A vár cikkcakkos faláról szép kilátás nyílik a tengerre, a falak között pedig szabadtéri színpad várja a látogatókat.
Az erődöt még a XIII. században a velenceiek elleni védekezésül kezdték építeni, majd a sors iróniájaként épp a velenceiek fejezték be az építkezést a XV. században. Azóta persze rájöttek, hogy nagyszerűen lehet a falán egyérintőzni, így közvetlenül az erőd mellé betonból foci- és kosárlabdapályát fektettek le. Aztán, ha már így belejöttek, egy nagy füves pályát is elhelyeztek itt a sportbarát trogiriak, így két pályáról is lehet bombázni a bőrrel a várfalakat.
A füves focipálya mellett, a felezővonal magasságában találhatjuk Napóleon dalmáciai kormányzójának, Marmont marsallnak a győzelmi emlékművét, a hat oszlopon álló Marmont glori­ettet.
A focipálya másik kapuja mögött találjuk a masszív bástya-alakban inkarnálódott Szent Márk-tornyot, mely valaha a sziget védelmi rendszerének végpontja volt, s a sportmozgalom előtt még masszív várfal kötötte össze a Karmerlengo-erőddel.
Ezzel bezárult a kör, s sétánk visszavezet bennünket a városkapuhoz. A templomrajongók természetesen egyéb templomokat is megtekinthetnek, ezek főleg a Čiovo-szigeten találhatók.
Nemigen volt még szó a strandolási lehetőségekről. Nos, Trogir városi szabadstrandja kavicsos és fokoztosan mélyül, vele szemközt pedig számos vendéglátóhely és kis üzlet teszi lehetővé a pihentető pénzköltést.

Čiovo-sziget
Trogir - Ciovo-szigetA Čiovo-sziget Trogir ősi városának szigete előtt helyezkedik el, azzal híd köti össze. Čiovo elnyúlik kelet felé majdnem Splitig, tőle délre pedig a Solta-sziget látszik.
Annak idején IV. Béla királyunk is időzött itt a tatároktól való menekülése közben, akkoriban, s utána még sokáig Bua (Kígyós) volt a hely neve. Manapság szerencsére már nem lehet itt kígyókat látni.
A sziget lényegében Trogir részének tekinthető, strandjai a Trogiri-riviéra részét képezik. Területe mintegy 29 négyzetkilométer, a legmagasabb domb a 217 méteres Rudine. Az északi part lankásabb, a déli magas, meredek. Többnyire alacsony mediterrán növényzet borítja, illetve érdemes megemlíteni az Arbaija környékén található fenyőligeteket és ciprusféléket.
A szigeten üzemel Trogir hajógyára, melyben még 1888-ban kezdődött meg a munka.
Čiovón csodás öblök sora várja a napozni, strandolni, pihenni vágyókat. A legnevesebbek délen Uvala Duga, Tatinja és Movarštica, vagy északon az Arbanija és a Slatine-környéki öblök. Ráadásul a rekreációs és sportolási lehetőségek igen széles kapuja tárul ki előttünk - kívánkozzunk akár vízre, avagy víz alá.
Trogir - háttérben a Saldun-öbölA sziget keleti oldalán található festői, nagy Saldun-öböl olyan, mint egy fél tó. Partja jórészt már beépült (fent a Čubrijan-foknál Čiovo falu, lejjebb Okrug Gornji fekszik); a víz partján mindenfelé házak, villák, apartmanok, és természetesen strandok sorakoznak.
Természetesen a hajósoknak sem kell messziről kerülniük a környéket, hisz a Čubrijan-fok alatt az öböl jó horgonyzási lehetőséget biztosít a nagy hajók részére. A kisebb hajóknak a sziget délkeleti részén lévő Fumija-öböl ajánlott, mely három szigetnek köszönhetően nem csak a bórától, de a sirokkótól is véd. Természetesen Fontos jachtkikötő Trogir kikötője, az ACI Marina Trogir, mely Čiovo partjánál, az óvárossal szemben terül el. Ez a minden szélben biztonságos kikötő egész évben várja a jachtokat, férőhelyeinek száma vízen 180, szárazon 18. Áram és vízcsap minden kikötőhelynél található, de rendelkezésre áll szerelőműhely, 10 tonnás daru és üzemanyagtöltő állomás is. Természetesen nem lenne teljes a hajósok élete zuhanyzó, toalett, élelmiszerbolt és étterem nélkül - s mindenhez az UNESCO által is védett Trogir óvárosa párosul.
Trogirral szemben Čiovo falu fekszik, mely már benőtte a Saldun félszigetet. Trogir - strandA Trogirhoz hasonlóan turistáktól hemzsegő falu nem néz ki olyan réginek, mint Trogir óvárosa, de dalmát hangulata meghatározó: szűk utcákon, alacsony ablakos házak között bandukol az ember. A háziak élete nyílt, s az utca felé terjeszkedik - a parkokban az idősek nagy átéléssel kártyáznak, játsszák az ősi briscolát, vagy ahogy ők mondják (írják), briskulát. Természetesen ehhez a játékhoz még ma is olasz színjelzős kártya járja: serleg, kard, pénz és bot.
Egymást érik a szép, nyugodt és csendes öblök, strandok, melyek közül homokos és sekély volta miatt számos alkalmas kisgyermekek részére is. De van itt számos lehetőség a vízi sportok szerelmesei számára is, s hogy a kultúra szerelmei se pityeredjenek el, egy séta keretében megnézhetjük a ferencesek és a dominikánusok kolostorát, a Szent Mavro-templomocskát. Ha hajókázni támad kedvünk, a déli oldalon a közeli Kraljevac és/vagy Sveti Fumija szigetecskékre remek tengeri túrát tehetünk.


 


Megálló Üdülőházak szálláshely
Megálló Üdülőházak

Üdvözöljük Pálházán a Megálló Üdülőházakban! A 'Hegyköz fővárosaként' ismert Pálháza Magyarország legészakibb részén, a Zempléni Hegység keleti oldal&aac...


Várdombi Vendégház szálláshely
Várdombi Vendégház

Üdvözöljük Szadán, a Várdombi Vendégházban! A Gödöllői dombság lábánál található, Szadán a Várdombi Vendégház. Vendégeinket 2 ágyas, zuhanyzós, WC-vel ...


Borostyán Vendégház szálláshely
Borostyán Vendégház

Üdvözöljük Répáshután, a Borostyán Vendégházban! A Bükki Nemzeti Park területén, Répáshutától Eger felé 6 kilométernyire található alpesi/hegyvidéki hangulat...


Illés Vendégház szálláshely
Illés Vendégház

Üdvözöljük Pálházán az Illés Vendégházban! Pálháza, Magyarország legészakibb részén, a Zempléni Hegység keleti oldalán fekvő földrajzi- földtani értelemben re...


© Jogvédelem