ONLINE SZÁLLÁS KERESŐ
Ország:
Település:
változik az ország, szűkítjük a városokat?
Típus:
 
Repülőjegy Online foglalás
   ÚTVONALTERVEZŐ

Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

Marketo Apartman
Marketo Apartman szálláshely
Ma már az Omisba tartó vendégek, utazók végig kényelmes autópályán utazhatnak és érkezhetnek meg Közép Dalmácia egyik legszebb részére az "Omisi Riviérára". Omis, ez a ...

Boglárka Vendégház Gyimesközéplok
Boglárka Vendégház Gyimesközéplok szálláshely
Európai színvonalú csángó vendégházunk kényelmes szálláslehetőséget biztosít a hozzánk látogatóknak! "Vendégként érkezik, barátként ...

Villa Dobra Apartmanház
Villa Dobra  Apartmanház szálláshely
Ahogy a horvátok mondják: " ha megérinted a tengert, a világot érinted meg ". Aki már felfedezte Horvátországot, biztosan visszavágyik, hogy még jobban megismerkedjen a dalmát tengerpart igazán mediterrán ...

Veronika ház
Veronika ház szálláshely
Fiumétól délkeletre, meredek sziklák alatt fekszik. Területe rendkívül gazdag vizekben, művelhető földekben és jól védhető fennsíkokban. Területe már a bronzkorban és a vaskorban is lakott volt. A ...

 

Trogir - Horvátország
Trogir (Trau)Horvátország - Trogir légifotón

Mondanánk, hogy Trogir magyar szótól hangos, de legalább olyan hangos olasz, német és természetesen horvát szótól is. Az azonban biztos, hogy Trogir a magyar üdülőközönség rég ismert kedvence. S bár az nem állítható, hogy nincs e kerek horvát tengerparton hasonló kaliberű város, az nyugodt szívvel kijelenthető, hogy strandjai, látványosságai és magyar vonatkozású emlékei miatt a 8500 lakosú Trogir mindenképp érdemes a figyelmünkre.
Horvátország - TrogirAnnál is inkább, mert még az UNESCO is felvette Trogirt a világörökségek listájára, elsősorban a kőfaragó művészet csodái, kőszobrai miatt.
A keleti és nyugati részre osztható, ám közös városfallal körülvett óvárosi rész jól elkülöníthető területen helyezkedik el, már csak azért is, mert egy szigetre települt. Habár e terület zsúfolt a látnivalóktól, mint látni fogjuk, focipályának azért maradt hely. A belváros épületeire szinte kivétel nélkül elmondható, hogy fehér kőből emelték a szorgos kőműveskezek.
Ha sok-sok évszázaddal korábban jönnénk meglátogatni, Velencéhez és Dubrovnikhoz fogható város fogadna minket.
Trogir azonban az idők folyamán sokat vesztett egykori fényéből, s mivel időutazást csak képzeletben tehetünk, be kell érnünk a mai Trogirral. Azonban a régi fény mai "árnyéka" is sok csodálatos látnivalót kínál.
Triviális választásnak tűnik elsőként a városkaput megszemlélni, hisz a városba vezető, piaccal övezett hidacska éppen ide vezet bennünket. A XVII. században épült városkapu tetején Orsini Szent János fogad minket, s láthatóan az sem zavarja ebben, hogy abba a fejjel lefelé lerakott kőbe, melyen áll, Antonio Bernard nevét vésték az alkotók.
Innen kezdve aztán belátásunk szerint csatangolhatunk a városban, a sziget méreteiből adódóan nem tévedhetünk el, akár a parkokkal és pálmákkal szegélyezett tengerparton kezdjük meg sétánkat, akár bevetjük magunkat a város forgatagába. 

Horvátország - TrogirElég kis eséllyel fogjuk elkerülni a Garagni-Fanfogna palotában berendezett városi múzeumot, melyhez pár lépéssel jutunk el. Innen, ha például balra megyünk, a gótikus Cipiko-palotához vezetnek lábaink. Ha nem elégszünk meg azzal, hogy kívülről szemlélgetjük, akár egy törököktől zsákmányolt fakakast is megszemlélhetünk a maga valóságában.
Valójában ha itt vagyunk a palotánál, akkor már a Pijacán, Trogir főterén vagyunk, amit bázisul használva igazán kis energiaveszteséggel csodálhatunk meg több olyan épületet is, amely ezt megérdemli.
Rögtön itt van a XIV-XV. század fordulóján épített, részben román, részben gótikus városháza, mely a város egyetlen szárnyas oroszlánját birtokolja (mely egy, az udvarára fúrt kút oldalán díszeleg).
A jáki templommal rokon vonásokat hordoz a Szent Lőrinc (Sveti Lovro)-székesegyház. E templomot az idők folyamán többször is átépítették, így mind gótikus, mind reneszánsz jegyeket felismerhetünk rajta. E stílusbeli kavarodás figyelhető meg a 47 méter magas harangtornyán is, mely igen sokáig, 1405-től 1598-ig épült.
A templom bejárata körül nyüzsögnek a bibliai témájú domborművek; a bűnt jelképező kígyót taposó Ádám és Éva mellett a betlehemi juhászokon és mindenféle szenteken át a három­kirá­lyokat is megtaláljuk itt, két éber (és szárnyatlan) kőoroszlán éber tekintetének kereszttüzében.
Trogir - ÓratoronyTrogir egyik jellegzetes épülete, a robosztusnak, bumfordinak ható városi óratorony és loggia. E torony egykor a Szent Sebestyén-templom harangtornya volt, így nem meglepő, hogy a tornyon megtaláljuk Niccolo Florentino Szent Sebestyén szobrát is, egy óriási és nem túlkomplilált kinézetű óra számlapjának társaságában. Teret engedett azonban kollégájának, Ivan Mestovićnak is, aki a törökök elleni harcban elesett Petar Berislavić bánt örökítette meg az egykori bíróság épületén.
Egészen a IX. századba tehetünk időutazást a Szent Borbála (Sveti Barbara)-templom segítségével, mely még mindig csak lépésekre van a loggiától. A faragott kapuját indák díszítik, s néhol római oszlopfők is előbukkannak a római stílusú templom oszlopain.
Kicsit továbbmenve, egy szűk utcán Dalmácia legrégibb gótikus emlékét, a XIII. századi Keresztelő Szent János (Sveti Ivan Krstitelj)-templom egyetlen falból álló, XIV. századi harangtornyát tekinhetjük meg.
Ugyancsak meg kell szaporáznunk lépteinket, hisz egészen az utca végéig (az pedig már a sziget túlsó felén van) kell elmennünk a Szent Miklós (Sveti Nikola)-apácakolostor megtekintéséhez, mely 1064-es építése ellenére több ókori szobrot és domborművet is tartalmaz.
Jutalmul, amiért eljöttünk egészen a tengerig, megtekinthetjük a tenger felőli városkaput, s innen már könnyen a Čiovo-szigetre vezető felnyitható hídhoz juthatnánk, de mivel az a sziget nem roskadozik a megemlítendő látnivalóktól, nem megyünk a hídhoz. Helyette inkább a pálmák és hajók övezte tengerparton folytatjuk sétánkat.
Nem sétálhatunk sokáig zavartalanul, ugyanis elég hamar magára vonja figyelmünket a Lučić-palota. Ez az épület egy olyan utca sarkán áll, mely egykor választóvonalként szolgált az egyszerű emberek és a gazdagok otthonai között.
Közvetlen közelében van a Dominikánus kolostor, itt találjuk Bl. Augustin Kazotić szobrát is.
Már régóta látszik a sétány végén egy hatalmas bástya és némi várfal, de ne engedjünk a kísértésnek, s előbb forduljunk be egy kis mellékutcán, majd tekintsük meg a magas, ikerablakos, reneszánsz stílusú Szent Mihály (Sveti Mihovil)-harangtornyot.
Trogir - Karmerlengo-erődHa kigyönyörködtük magunkat sétáljunk vissza, s vizsgáljuk meg az előbb már kiszemelt várat, melyről kiderül, hogy ez a Karmerlengo-erőd. A vár cikkcakkos faláról szép kilátás nyílik a tengerre, a falak között pedig szabadtéri színpad várja a látogatókat.
Az erődöt még a XIII. században a velenceiek elleni védekezésül kezdték építeni, majd a sors iróniájaként épp a velenceiek fejezték be az építkezést a XV. században. Azóta persze rájöttek, hogy nagyszerűen lehet a falán egyérintőzni, így közvetlenül az erőd mellé betonból foci- és kosárlabdapályát fektettek le. Aztán, ha már így belejöttek, egy nagy füves pályát is elhelyeztek itt a sportbarát trogiriak, így két pályáról is lehet bombázni a bőrrel a várfalakat.
A füves focipálya mellett, a felezővonal magasságában találhatjuk Napóleon dalmáciai kormányzójának, Marmont marsallnak a győzelmi emlékművét, a hat oszlopon álló Marmont glori­ettet.
A focipálya másik kapuja mögött találjuk a masszív bástya-alakban inkarnálódott Szent Márk-tornyot, mely valaha a sziget védelmi rendszerének végpontja volt, s a sportmozgalom előtt még masszív várfal kötötte össze a Karmerlengo-erőddel.
Ezzel bezárult a kör, s sétánk visszavezet bennünket a városkapuhoz. A templomrajongók természetesen egyéb templomokat is megtekinthetnek, ezek főleg a Čiovo-szigeten találhatók.
Nemigen volt még szó a strandolási lehetőségekről. Nos, Trogir városi szabadstrandja kavicsos és fokoztosan mélyül, vele szemközt pedig számos vendéglátóhely és kis üzlet teszi lehetővé a pihentető pénzköltést.

Čiovo-sziget
Trogir - Ciovo-szigetA Čiovo-sziget Trogir ősi városának szigete előtt helyezkedik el, azzal híd köti össze. Čiovo elnyúlik kelet felé majdnem Splitig, tőle délre pedig a Solta-sziget látszik.
Annak idején IV. Béla királyunk is időzött itt a tatároktól való menekülése közben, akkoriban, s utána még sokáig Bua (Kígyós) volt a hely neve. Manapság szerencsére már nem lehet itt kígyókat látni.
A sziget lényegében Trogir részének tekinthető, strandjai a Trogiri-riviéra részét képezik. Területe mintegy 29 négyzetkilométer, a legmagasabb domb a 217 méteres Rudine. Az északi part lankásabb, a déli magas, meredek. Többnyire alacsony mediterrán növényzet borítja, illetve érdemes megemlíteni az Arbaija környékén található fenyőligeteket és ciprusféléket.
A szigeten üzemel Trogir hajógyára, melyben még 1888-ban kezdődött meg a munka.
Čiovón csodás öblök sora várja a napozni, strandolni, pihenni vágyókat. A legnevesebbek délen Uvala Duga, Tatinja és Movarštica, vagy északon az Arbanija és a Slatine-környéki öblök. Ráadásul a rekreációs és sportolási lehetőségek igen széles kapuja tárul ki előttünk - kívánkozzunk akár vízre, avagy víz alá.
Trogir - háttérben a Saldun-öbölA sziget keleti oldalán található festői, nagy Saldun-öböl olyan, mint egy fél tó. Partja jórészt már beépült (fent a Čubrijan-foknál Čiovo falu, lejjebb Okrug Gornji fekszik); a víz partján mindenfelé házak, villák, apartmanok, és természetesen strandok sorakoznak.
Természetesen a hajósoknak sem kell messziről kerülniük a környéket, hisz a Čubrijan-fok alatt az öböl jó horgonyzási lehetőséget biztosít a nagy hajók részére. A kisebb hajóknak a sziget délkeleti részén lévő Fumija-öböl ajánlott, mely három szigetnek köszönhetően nem csak a bórától, de a sirokkótól is véd. Természetesen Fontos jachtkikötő Trogir kikötője, az ACI Marina Trogir, mely Čiovo partjánál, az óvárossal szemben terül el. Ez a minden szélben biztonságos kikötő egész évben várja a jachtokat, férőhelyeinek száma vízen 180, szárazon 18. Áram és vízcsap minden kikötőhelynél található, de rendelkezésre áll szerelőműhely, 10 tonnás daru és üzemanyagtöltő állomás is. Természetesen nem lenne teljes a hajósok élete zuhanyzó, toalett, élelmiszerbolt és étterem nélkül - s mindenhez az UNESCO által is védett Trogir óvárosa párosul.
Trogirral szemben Čiovo falu fekszik, mely már benőtte a Saldun félszigetet. Trogir - strandA Trogirhoz hasonlóan turistáktól hemzsegő falu nem néz ki olyan réginek, mint Trogir óvárosa, de dalmát hangulata meghatározó: szűk utcákon, alacsony ablakos házak között bandukol az ember. A háziak élete nyílt, s az utca felé terjeszkedik - a parkokban az idősek nagy átéléssel kártyáznak, játsszák az ősi briscolát, vagy ahogy ők mondják (írják), briskulát. Természetesen ehhez a játékhoz még ma is olasz színjelzős kártya járja: serleg, kard, pénz és bot.
Egymást érik a szép, nyugodt és csendes öblök, strandok, melyek közül homokos és sekély volta miatt számos alkalmas kisgyermekek részére is. De van itt számos lehetőség a vízi sportok szerelmesei számára is, s hogy a kultúra szerelmei se pityeredjenek el, egy séta keretében megnézhetjük a ferencesek és a dominikánusok kolostorát, a Szent Mavro-templomocskát. Ha hajókázni támad kedvünk, a déli oldalon a közeli Kraljevac és/vagy Sveti Fumija szigetecskékre remek tengeri túrát tehetünk.


 


Feketerigó Panzió szálláshely
Feketerigó Panzió

Üdvözöljük Mogyoródon, a Feketerigó Panzióban! Mogyoród kedvező elhelyezkedésének köszönhetően már az ókorban és a középkorban is lakott település volt. Ezt különböző l...


Julianna Panzió

Üdvözöljük a szlovén határ mellett Felsőszölnökön a Julianna Panzióban!A Julianna panzió egy csodálatos festöi völgyben van a Szlovén határátkelötöl egy kilométerre, egyik oldal&aacu...


Egri Korona Borház szálláshely
Egri Korona Borház

Üdvözöljük az Egri Borvidék véget nem érő szőlőtáblái között Demjénben, az Egri Korona Borházban! Az Egri Korona Borház az egri borvidéken, az egerszalóki hőforráshoz vezető úton, Kerecs...


Hajdu ház szálláshely
Hajdu ház

Üdvözöljük Nagyrécsén a Hajdu ház-ban ! Nagyrécse a település az újkőkortól bizonyíthatóan lakott hely, első írásos ismert említése 1263-ból való. A törökö...


© Jogvédelem