ONLINE SZÁLLÁS KERESŐ
Ország:
Település:
változik az ország, szűkítjük a városokat?
Típus:
 
Repülőjegy Online foglalás
   ÚTVONALTERVEZŐ

Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

Hotel George
Hotel George szálláshely
Halkidiki félsziget: A három földnyelvű Halkidiki félsziget ( Kassandra, Sithónia, Athos ) Thessaloniki délkeleti részén terül el, és mélyen benyúlik az Égei tengerbe. Olajfaligetek, csodálatos ...

Hotel Aldi***
Hotel Aldi*** szálláshely
Gura Humorului: A Humor folyó és a Moldova folyó találkozásánál helyezkedik el, a megyeszékhelytől, Szucsávától 34 km-re. A település fontos turisztikai központ. Hotel Aldi ismertetése: A 2008-ban ...

Hotel Hetman***
Hotel Hetman*** szálláshely
Varsóról dióhéjban: A lengyel fővárosnak, Varsónak hozzávetőleg 1,7 millió lakosa van. Varsó légvonalban 545 kilométerre van Budapesttől. Országúton e táv megtétele kb. 11 óra ...

Mental Apartmanház
Mental Apartmanház szálláshely
Az Észak-Görögországba utazó magyar turisták jól ismert, közkedvelt célpontja Parália, az Olymposzi Riviéra egyik gyöngyszeme. A település Görögország második legnagyobb ...

 

Zakynthos - Laganas - Görögország

A szigetről

Zakynthos szigete 4 jól elhatárolható területre osztható:
A Laganas-öböl, amely a sziget déli részén található és a tengeri teknősök kedvenc költőhelye. Itt található Kalamaki, Laganas, Agias Sostis fürdőhelye, a Marathonisi (avagy teknős) sziget.
A Vassilikos-félsziget, amely Zakynthos várostól délkeletre fekszik, és strandjairól híres. Nevezetesebb települések Argassi és Vassilikos.
Az északkeleti partvonal, Zakynthostól egészen Agios Nikolaosig. Itt található Tsivili, Tragaki, Alykes strandjai.
A nyugati partvidék, amely végig sziklás magaspart, gyönyörű, általában csak a vízről megközelíthető öblöcskékkel. Legnevezetesebb pontja a roncshajót rejtő Navaggio-öböl.
I. A Laganas öböl:
-Laganas Beach
-Agias Sostis szigete
-Agias Sostis strandja

II. A Vassilikos-félsziget:
A félszigeten végigfutó út Zakynthos városból indul, aztán Argassin keresztül kanyarog Vassilikoson át egészen Gerakasig. Az útról helyenként szép kilátás nyílik a partvonalra. A félsziget fő vonzereje a számos kisebb-nagyobb strand, amelyekhez táblával jelzett bekötőutak vezetnek a főútról. A víz mindenhol nagyon szép tiszta és homokos, de a strandok jellege egészen eltérő.
A csöndesebb helyek közé tartozik például Porto Zorro és az Ionio Beach, ahol napágyakon és egy-két tavernán kívül más nem található. Sokkal pezsgőbb a hangulat Ag. Nikolaos (avagy angolosan St. Nicholas) strandján, ahol tömött sorokban állnak a napágyak, sokfajta vízisportra van lehetőség (búvárközpont is működik), és zenében sincs hiány. Amolyan Beach House stílus.
A félsziget legvégén található Gerakas, egy nagyon szép homokos öböl. Itt fokozott teknősvédelmi intézkedések vannak érvényben, tilos a strandon éjszakázni, a tojások helyét kis állványokkal védik, a lejáratnál információs pult áll. Maga a strand első osztályú, lassan mélyülő, homokos.

III. Az északkeleti partvidék:
Zakynthos városából észak felé indulva a parton egymást követik a fürdőhelyek a parton: Tsilivi, Tragaki, Alykes. A tenger mindenhol homokos és lassan mélyül, a part tisztasága viszont változó

Alykes után találhatóak a Xigia-barlangok, ahol a víz bugyborékol, pezseg a beleömlő forrásoktól. A parti út Ag. Nikolaosnál ér véget, ahonnak féltucatnyi kishajóval és csónakkal lehet megközelíteni a közelben lévő Kék barlangot. Nagy a verseny a hajósok között, ami időnként már túlságosan is rámenős utasvadászatban nyilvánul meg, az ár azonban mindenhol öt euró.

Ag. Nikolaos után az út elfordul nyugatnak, a sziget belsején át Volimes felé, azonban egy kis leágazás elvezet a sziget északi csúcsára, Skinariba. Ide mindenképp érdemes eljönni a páratlan kilátás miatt. A kétfelé ágazó út egyik szára a szélmalmos tavernához visz, ahol a teraszról kicsi, meredek lépcsősor visz le egészen a tengerig, a másik szár pedig a "kikötőbe" vezet, ahol a Kék Barlanghoz illetve a roncsöbölhöz indulnak túrák.

IV. A nyugati partvonal:
A sziget nyugati oldalán a partvonal végig sziklás, a partfal helyenként több mint száz méterre magasodik a tenger fölé. A mészkőszikláknak köszönhetően a fehér sziklafalak tövét világítóan kékes-zöldes tenger mossa. A tagolt partvonal mentén számtalan kisebb-nagyobb öböl található, amelyeket általában csak a víz felől lehet megközelíteni.

Keri világítótorony
A sziget déli csücskében, a világítótorony mellől fantasztikus kilátás nyílik a sziklás déli partvonalra. Az út vége előtt néhány száz méterre egy taverna található, amelynek terasza szintén nagyon szép panorámát kínál.

Navaggio - a roncshajós öböl
Ez az a bizonyos öböl, ami a sziget jelképévé vált (persze a teknősök mellett). Türkizkék tengeröböl, fehér sziklák, romantikus, méltóségteljesen rozsdásodó hajóroncs....mindenképpen kötelező program. Illetve tulajdonképpen két kötelező program, mert mind felülről, mind a tenger irányából kihagyhatatlan látvány, viszont fel-lejárásra lehetőség nincs.


A víz felőli megközelítésre három lehetőség adódik. A legegyszerűbb esetben jelentkezni kell egy egész napos szigetkerülő hajóútra. Az összes hajó megáll az öbölnél és általában egy-másfél órát töltenek ott. Egészen a parthoz tudnak farolni, ezért könnyen ki lehet szállni a partra.
Azok számára, akik nem akarnak egy egész napot rászánni a hajókázásra, két további lehetőség választható. Vannak olyan félnapos kirándulások, amelyek nagysebességű hajókkal 4-5 óra alatt megjárják az utat, általában megállva a Kék barlangnál is. Ilyen túra indul például Tsilivi-ből. A harmadik, minimalista opció választása esetén pedig a legközelebb eső kikötőből (Porto Vromi) egyszerű kishajóval, 2-3 óra alatt megjárható az öböl. Skinariból is mindössze 15 perc távolságra esik az öböl, egy szakadt bárkának tűnő kishajóval, ami a vízen potom ötvenes tempóban száguld.

Néhány jótanács:
az öbölbe körülbelül déltől süt be a nap, ezért érdemes a látogatást délutánra időzíteni. A part szép fehér ugyan, de a kavicsok erősen szúrmak, ezért papucsot érdemes vinni. Cipő nem előnyös, mert könnyen előfordulhat, hogy a hajóról térdig érő vízbe kell kiszállni. Magát a hajóroncsot is meg lehet mászni a megfelelő lábbeli birtokában.

A felülről történő megközelítés történhet szervezetten (mind a buszos, mind a terepjárós körutak érintik a kilátót) vagy egyénileg motorral/kocsival. Az út normális, a leágazás az öböl felé ki van táblázva. Egy fontos tudnivaló van: az igazán szép panoráma nem a kilátóról nyílik! Jobb kéz felé a kis csapásokon keresztül ki lehet gyalogolni az öblöt keretező hegyfok végéig (kb. 300 m), ahonnan fantasztikus látványt nyújt a lenti táj.


 


Várhegy Üdülő és Hotel szálláshely
Várhegy Üdülő és Hotel

Üdvözöljük Sátoraljaújhelyen, a Várhegy Üdülő és Hotelben! Sátoraljaújhely 19.105 lakosú város a Zemplén-hegység keleti lábánál, a szlovák határon. Zemplén v&...


Hotel Lycium ****  szálláshely
Hotel Lycium ****

Hotel Lycium **** DebrecenÚj szálloda Debrecen szívébenA Hotel Lycium Kelet-Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városában, Debrecen szívében épült fel, a Nagytemplom, a Déri Múzeum és a Debreceni...


Vakáció Ifjúsági Szállás Révfülöp szálláshely
Vakáció Ifjúsági Szállás Révfülöp

Üdvözöljük Révfülpön, A Vakáció Ifjúsági Szálláson! A VAKÁCIÓ Ifjúsági Szállások sok szeretettel várja a kirándulni, túrázni, edzőtáborozn...


Rajna Nyaralóház szálláshely
Rajna Nyaralóház

Üdvözöljük Bogácson, a Rajna Nyaralóházban! A Bükk lábánál Bogácson egy barátságos üdülőfalu fogadja a gyógy- és strandfürdőjével, két közeli horgásztó...


© Jogvédelem