ONLINE SZÁLLÁS KERESŐ
Ország:
Település:
változik az ország, szűkítjük a városokat?
Típus:
 
Repülőjegy Online foglalás
   ÚTVONALTERVEZŐ

Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

Apartman Milos
Apartman Milos szálláshely
Ma már az Omisba tartó vendégek, utazók majdnem végig (Splitig van pálya) kényelmes autópályán utazhatnak és érkezhetnek meg Közép Dalmácia egyik legszebb részére az "Omisi ...

Hotel Adelais***
Hotel Adelais*** szálláshely
Kréta: Görögország legdélebben fekvő és legnagyobb szigetére, Krétára hívjuk Önt, melyet a helyiek egyszerűen csak nagy szigetnek neveznek. Lélegzetelállító természeti ...

Apartman Milavic
Apartman Milavic szálláshely
Omis a Horvátországba érkező utazók egyik legkedveltebb,legkeresettebb úticélja. Az egykori kalóz fellegvár ma már inkább turizmusával, gyönyörű fekvésével, folyójával (Cetina) mely ...

Ecio Apartmanház
Ecio Apartmanház szálláshely
Isztriai-félsziget: A horvát tengerpart legészakabban fekvő része, 430 km hosszú partszakasszal. Mediterrán tája, csodálatos éghajlata és a tenger kellemes hőmérséklete vonzza ide a turistákat ...

 

Erdély, Románia - utazás és szállás információ

Érdekességek:
Be- és kiutazás Mindennapi élet
Kultúra Közlekedés


Közlekedés
Közlekedés: A romániai közutakon megengedett legnagyobb sebesség:

lakott területeken belül: 50 km/h
gyorsforgalmi vagy E (európai) jelzésű utakon: 100 km/h
lakott területeken kívüli más utakon: 90 km/h
autópályán: 130 km/h
Románia 2005. január 15-vel matricás úthasználati díjat léptet életbe a romániai úthálózatot használó gépjárművek számára. Az úthasználati díj mind a Romániában, mind a külföldön használat céljából bejegyzett személygépkocsik esetében fizetendő, amennyiben azok a romániai utakon közlekednek. Értéke az autó osztályától, engedélyezett összsúlyától és károsanyag-kibocsátási szintjétől függ:
a. Euró előírások egyetlen fokozatával sem rendelkező személygépkocsik részére: 24 euró.
b. Euró I: 21 euró,
c. Euró II: 16,8 euró,
d. Mikrobuszok: 206-216 euró,
e. Autóbuszok: 390-510 euró,
A Romániában bejegyzett gépkocsik tulajdonasai 12 hónapra érvényes matricákat kötelesek vásárolni, míg a külföldön bejegyzett személygépkocsikhoz egy és hét napra, illetve egy hónapra érvényes matricák vásárolhatók.
A külföldön bejegyzett járművek részére árusított egy, illetve hét napra érvényes matricák ára 1,8 és 3 euró között mozog.
A matricák jelenleg a határátkelő-helyeken és a romániai postahivatalokban szerezhetők be.
A matrica hiánya miatt a román hatóságok személygépkocsik esetén 3-4,5 millió lej, míg autóbuszok és teherautók esetében 10-45 millió lej közötti büntetést szabhatnak ki. A matrica hiányát büntetik.
Erdélyben háromféle közlekedési eszköz alkalmazható: a gépjármûvel, vasúttal, valamint alkalmival (autóstoppal) való utazás.

- Ha kalandvágyók vagyunk, és kipróbáljuk az autóstoppolás varázsát, az autóstoppért fizetni illik. Mivel a rossz távolsági közlekedés miatt sok sofor benzinköltség kiegészítésként utaztat stopposokat, díjazni kell jóságát. Ez az összeg kb. az egyéb utazási eszközök 25-40 %-a.

- Vasúton utazva külföldi nem igazán tud semmilyen kedvezményt igénybe venni.
- Számítson arra, hogy a belföldi járatok nem ritkán szennyezettek (fõleg a személyvonatok). Ezért - ha anyagilag megengedhetjük magunknak, utazzunk I. osztályon. Ez kb. 20%-al drágább. Ugyanakkor elõfordulhat, hogy másodosztályon annyi hely sincs, hogy leüljünk.
- Helyjegyes vonatra (úgynevezett RAPIDra) helyjegyet illetve sebességi különbözetet kell venni (SUPLIMENT DE VITEZA), ezért három jegyet kap. Az árát érzékeltetve: ha a jegy 100.000, a SUPLIMENT 80.000 és a helyjegy 10.000 lej.
- Forgalmasabb állomásokon érdemes az utazás elõtt fél órával jegyet venni. Nem ritka a hosszú, tömött sor a jegyárus elõtt.
- Vonaton soha ne hagyjunk csomagot õrizetlenül. Ez hangsúlyozottan érvényes éjszakai utazásnál, amikor a vonat közvilágítása legtöbbször csupán emlékeinkben pislákol.
- Ha nem sikerült jegyet venni (pl. nagy sor miatt), felszállhatunk jegy nélkül, és többnyire un. csubukot (borravalót) kell adni a jegyellenõrnek, ami a jegy 50 %-a kell legyen. Az átadás diszkréten, a folyosón kell történjen, lehetõleg négyszemközt, és az átadáskor kell mondani az utazási célállomás nevét. Ez csak azoknak ajánlott, akik bírják valamilyen szinten a román nyelvet, mert különben ráfázhatunk (se jegyünk, se pénzünk nem lesz). Másrészt az esetenként megjelenõ un. szubkontroll (ellenõr ellenõre) hajthatatlanul megbütnet.

- Autóval utazóknak jó tanács: lehetõleg nappal utazzunk, ugyanis a román közutak tele vannak meglepetéssel: hirtelen feltûnõ kivilágítatlan traktor, ló, szekér. Sok faluban nincs járda, így a közlekedés az autóúton zajlik. Erre nappal is figyeljünk.
- Az utak állapota a székely megyéken kivûl jónak mondható. Útfestés városon belûl nem ritkán hiányzik, igy nagy körültekintést igényes a többsávos úton való haladás.
- Benzinkutakkal jól el van látva a térség. Érdemes a sok névtelen kút helyett megbízhatóbb helyen tankolni (Shell, Agip, MOL, Peco)
- Gyorshajtást nem ritkán ellenõrzik a rendõrök, bár általánosan senki nem tartja be a sebességkorlátozásokat. Ha nem ismerjük a román nyelvet, nem érdemes kockáztatni.
- Magyarországi szokástól eltérõen szigorúan veszik a gyalogosok zebrán való áthaladásának biztosítását. Ha nem tartja be, kellemetlen meglepetések érhetik.

 


Lepke Üdülő Szelidi-tó, Erdei iskola, nyári tábor, osztálykirándulás szálláshely
Lepke Üdülő Szelidi-tó, Erdei iskola, nyári tábor, osztálykirándulás

Üdvözöljük a Szelidi Tónál a Lepke Üdülő és Erdei Iskolában! Társaságunk(SzekundumKft)1991óta szerveztáborokat, programokat, rendezvényeket gyermekek számára, tagjaink is tanárok. H&aac...


Bettina Panzió szálláshely
Bettina Panzió

Üdvözöljük Mogyoródon a Bettina Panzióban! Mogyoród kedvező elhelyezkedésének köszönhetően már az ókorban és a középkorban is lakott település volt. Ezt különböző leletek bizo...


Tölgyes Tábor, Turistaközpont szálláshely
Tölgyes Tábor, Turistaközpont

Üdvözöljük a Bakonyban, Balinkán, a Tölgyes Tábor Turistaközpontban! A Tölgyes Tábor és Turistaközpont Székesfehérvártól 25km-re, a Bakony hegység keleti nyúlványain, Balinka hat&aacu...


Márta Vendégszobák szálláshely
Márta Vendégszobák

Üdvözöljük Sopronban a Lővérekben a Márta vendégszobákban! Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpok lábánál, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. Az ország egyik...


© Jogvédelem